За англичанката Доун и живота й в Сандански

Harsovo1

И аз, като повечето хора от този край, сме ревниви към територията си. Когато ми разказаха за добротата и щедростта на англичанката Доун, която местните жители наричат Тони, исках да я прегърна. Не само защото е избрала да живее на това място. Срещнах се с нея в една неделя през август в уютната й къща със зелен и светъл английски двор в село Хърсово, близо до Сандански и видях мила и фина жена, която истински се радва на спокойствието на селския живот, на слънцето и мекия климат, на вкусът на плодовете и зеленчуците, които селяните грижливо отглеждат в градините си, харесва виното, което със сигурност знае, че Уинстън Чърчил е купувал от този район, обича да се разхожда в Сандански и София и да наблюдава хората и казва сладко с английския си акцент „благодаря“ и „довиждане“. „Станах собственичка на едно малко парче рай“ – усмихва се Доун, докато поднася английски чай в красиви порцеланови чаши.

Harsovo13

Разказът на Доун за живота й в България:

За изборът Сандански. Дойдох за първи път в България през 2005 г. и посетих различни места – бях на Черно море, в Пловдив, Стара Загора, Велинград и други места. Проучвах доста в Интернет и реших, че Сандански е добро място да се заселя, защото има най-добрия климат и най-чистия въздух в България. Знаеш ли, че от много години сред местното население в Сандански не са били регистрирани случаи на астма и когато някой британци идвали тук, съобщавали за подобряване на състоянието си, било то астма или бронхит? Така през 2007 г. резервирах полет за Сандански. Междувременно четях по форумите за хора, които се интересуват от България и се натъкнах на някого, който продава къща близо до Сандански и ангажирах оглед. Разгледах къщата на английската двойка Тим и Бренда, които са живели там преди четири години. Тяхната къща ми хареса от пръв поглед, разгледах и други къщи, но тази в с.Хърсово ми допадна най-много и аз станах собственичка на едно малко парче рай в България. И така, от 2007 до 2012 г. идвах на почивка тук и започнах да опознавам областта, направих някои подобрения в къщата и се наслаждавах на слънцето, което тук е в изобилие за разлика от мястото, от което идвам.

Harsovo17

За живота в Хърсово. През 2012 г. реших да напусна напрегната си работа на служителка в затвора, работейки с най-лошите тийнейджъри на Лондон и окончателно се преселих тук (в Хърсово) през месец септември. Харесвам спокойствието на селския живот, да наблюдавам всеки ден как овцете отиват на паша и как селяните грижливо работят в градините си, сякаш отглеждането на зеленчуци е толкова лесно. Техните продукти са толкова вкусни, че ако си ял домати и краставици в Англия, няма да познаеш със затворени очи какво си ял, тъй като те нямат вкус. Обичам да гледам как децата идват на село през уикендите и ваканциите и огласят въздуха с глъчта на безгрижните си игри. Това ми липсва в Англия. Повечето деца там са прекалено заети с телефоните си или с компютърните игри и предпочитат имиджа пред детските игри.

Harsovo10

За развлеченията. Прекарвам времето си в гостуване при приятели, пия кафе в Сандански, наблюдавам хората или се разхождам в парка и хълмовете на града. Понякога ходя на плаж в Гърция или на пазар в Сидирокастро в четвъртък. Също така прескачам за един ден до София, наслаждавам се на многото ресторанти и магазини в столицата и когато ми идват гости от Англия, задължително включвам в програмата разходка до София.

Harsovo12

За Англия. Не ми липсват много неща от Англия, с изключение на семейството и приятелите ми, хубавата риба и чипсовете със сос. Мисля, че храната в България е доста сходна и във всеки един ресторант се предлагат едни и същи ястия.

Harsovo18

За виното. Със сигурност знам, че Уинстън Чърчил е купувал вино от този район, а той е бил добър познавач на вина.

 Harsovo4

Фотографиите 1,2,4 и 5 са от къщата на Доун, 3 и 7 - от пейзажа в селото, и една стогодишна маслина в с.Хърсово, която помня от дете.

Автор: Елисавета Мичева

Няма коментари

Напиши коментар