7 грешки във възпитанието, които пречат на децата да станат лидери

Безграничната любов към собственото дете не е гаранция против грешки при неговото възпитание.

Според Тим Елмър, който е експерт по лидерство, основател и  президент на Growing Leaders има седем момента в поведението на възрастните, които могат да попречат на децата да развият лидерски качества и намаляват шансовете им за успех в бизнеса и личния живот.

Лишаваме ги от възможността да усетят риска

Психолозите са категорични, че ако децата не играят на улицата, ако нито веднъж не са имали възможност да паднат и да си одраскат коляното, като възрастни те често страдат от фобии.Подрастващият следва да преживее горчивината от първата любов, за да придобие емоционална зрялост, без която са невъзможни дълготрайните отношения.Изключвайки риска от живота на децата и предпазване от разочарование, възрастните подхранват в тях високомерие, арогантност и ниска самооценка в бъдеще.

Твърде бързо идваме на помощ

Когато ограждаме детето с прекомерни грижи, ние го лишаваме от възможността само да търси и намира изход ситуации.Децата привикват към това, че някой друг ще ги спаси и рискуват да се окажат неприспособени към  живота.

Прекаляваме с възторга

Безспорно правилото „ще получиш награда“ кара детето да се чувства специално.Но такъв метод за поощрение има и непредвидими последици.След време детето забелязва, че единствените хора, които го смятат за изключително са мама и татко и тогава идва съмнението в обективността на родителите.Такова дете се учи да мами, да лъже и преувеличава, за да избегне реалността.

Позволяваме чувството за вина да замъгли доброто поведение

На вашето дете му предстои да преодолее много неприятности в живота, а за това може да му попречи глезенето. Ако в семейството има няколко деца, родителите обикновено смятат за несправедливо да награждават едното дете и да остават наскърбено друго.С такива действия ние пропускаме възможността да покажем на децата, че успехът зависи от нашите усилия и добри постъпки.И два пъти помислете преди да възнаграждавате децата с шопинг турове. Ако вашите отношения се основават само на материални стимули, децата няма да чувстват нито вътрешна мотивация, нито безусловна любов.

Не споделяме грешките от собственото си минало

Ще дойде време, когато подрастващото ви дете ще иска да „разпери крила“ и да се самоутвърди като движеща сила на собственото си величие.И възрастните трябва да му позволят да направи това.Споделете с децата грешките, които сте правили на тяхната възраст,но избягвайте излишни и истерични наставления за цигари, алкохол и наркотици.Децата трябва да бъдат готови за среща с неприятностите и да умеят да отговарят за последствията от решенията, които вземат.

Погрешно приемане на понятия като „интелект“ и „надареност“ за „зрялост“

Интелектът често се използва като мярка за зрялост на детето и родителите смятат, че умното дете е готово за реалния живот.Това не е така.Виждаме как известни публични фигури притежават огромен талант, но често се забъркват в скандали.

Самите ние не правим това, на което учим децата

Като родители ние трябва да моделираме този живот, който желаем за нашите деца.Следете своите постъпки, дори и най-дребните, защото децата ви наблюдават.Ако не заобикаляте правилата, то децата ще знаят, че това е неприемливо за тях.Правете хората и местата по-добри и децата ви ще последват този пример.

Автор:: Елисавета Мичева, психолог

Няма коментари

Напиши коментар