5 начина да покажете на децата си, че ги обичате

Отглеждането на любящо и щастливо семейство е едно от най-важните неща, които правим през живота си. Необходимо е ежедневно съзнателно усилие, за да сме сигурни, че децата, които обожаваме толкова много знаят това. Повечето родители са толкова заети, че понякога забравят да покажат любовта към детето си. Не става въпрос за подаръци, лакомства и играчки, а за онези ценни моменти, изпълнени със смях и любов.

Ето пет начина, по които можете да покажете на децата си, че ги обичате:

1. Кажете им, че ги обичате и ги насърчавайте с похвали.

Това звучи очевидно. Но колко често го казваме. Помислете за последния път, когато похвалихте детето си, че е направило нещо вярно, вместо да го критикувате за нещата, които не прави добре. Похвалите вдъхват увереност на детето ви, че е обичано.

2. Наистина слушайте децата си.

Когато провеждате разговор, гледайте в очите и слушайте какво ви казва вашето дете. Ще го накарате да се чувства важно и обичано, ако се фокусирате напълно в него, докато ви разказва история или ви задава въпроси.

3. Бъдете физически и умствено с децата си колкото е възможно повече.

Когато играете с децата си, махнете мобилния си телефон и компютъра и просто се съсредоточете в играта на детето. Децата интуитивно знаят кога вашето внимание е на друго място и това ги кара да се чувстват по-малко важни за вас. Обърнете внимание на децата си и ги гледайте как се потапят в играта.

4. Създавайте навици и традиции, които насърчават семейната съпричастност.

Установете практики и ритуали, които да бъдат част от културата на вашето семейство. Вечерни разговори в кухнята, семейни традиции и забавления – тези преживявания укрепват връзката и остават незабравими. И всеки път, когато децата ви запомнят едно забавно време, което сте имали заедно, подсилват увереността си, че ги обичате и ги обожавате.

5. Насърчавайте мечтите на децата.

Много е лесно да проповядвате собствените си идеи как децата ви трябва да живеят живота си. Вместо да натискате децата си да правят неща, които искате да правят, дайте им пространство и насърчение да преследват собствените си страсти и мечти. Говорете с тях за нещата, които ги интересуват и намерете начини да им помогнете да научат повече за това, което прави сърцата им да трептят. Ще вдъхнете самочувствие, както и огромно усещане за любов.

Не е важно по какъв начин сте решили да показвате своята любов към детето, по-важното е да го правите. Вслушвайте се в него и прекарвайте всяка свободна минута заедно.

Автор: Елисавета Мичева, психолог

Няма коментари

Напиши коментар