Вдъхновението и нещата, които ни движат напред

Психология на мотивацията, всекидневното израстване и креативността в 43 точки

Определениeто на думата ВДЪХНОВЕНИЕ не е вдъхновяващо. Това ни казва латинския му корен INSPIRARE – вдишвам. Изглежда толкова естествено и присъщо на всички. Лесно е - вдишвай. И въпреки това, често срещам хора, които се оплакват от липса на вдъхновение в живота си и търсят онази мисъл или идея, която да инжектира чувство за страст и желание в дейността, в деня, в живота им, пренебрегнат от музите.
Най-популярната концепция за креативността е, че е привилегия на хората, които създават изкуство – художници, музиканти, артисти, дизайнери, копирайтъри. Това е погрешна представа. Защото творчеството е въображение, а въображението е за всички. Всеки има потенциала да упражнява креативност, за идеи и проекти, за нови начини за постигане на нещата, които в крайна сметка ще направят живота по-лесен и по-приятен. Творчеството може да се прояви във всеки един аспект на живота. С дрехите, които избираме, с подреждането на масата, с начина по който увиваме подарък, с избора на цветя за вкъщи или офиса. Няма аспект от живота, който да е толкова незначителен, че да не може да се сметне за изкуство. Освен това ти дава сърдечна връзка с красотата, а това носи радост. Творчеството е начин на мислене, а не постижение.
Повечето хора губят увереност в креативността си, с възрастта или поради липсата на постоянство да я упражняват. Може би за да ни върне към вдъхновението, през 1998 г. канадския архитект Брус Мау, един от най-влиятелните визионери на съвременния свят, пише своя „Незавършен манифест на развитието“ (Incomplete Manifesto for Growth) – психология на мотивацията, всекидневното израстване и креативността в 43 точки. Прости правила, които сякаш винаги сме знаели. Съществените, важни и кратки, звучащи императивно изречения на Мау са като рецепта, за която знам със сигурност, че лекува. Защото я прилагам често. Да обичаш експериментите си, да използваш работата си като повод да се учиш, да търсиш нови думи, да се учудваш, да имитираш, да цениш идеите си, да импровизираш, да започнеш от някъде, независимо откъде, да знаеш, че процесът е по-важен от резултата, да си изпълнен с желание и страст. Лесно е - вдишвай.

Bruce Mau „Incomplete Manifesto for Growth“
Брус Мау „Незавършен манифест на развитието“

1. Оставете събитията да ви променят. Растежът е нещо различно от това просто да ви се случват някакви събития. И е възможен само, ако им позволите да ви променят, включително и неуспехите. Предпоставки за растеж са: отвореност към външните събития и желание да се променяте под тяхно влияние.

2. Не търсете мекото. Всички искаме да ни е добре. Когато обаче искаш да се развиваш, трябва да си наясно, че няма да ти е приятно през цялото време.

3. Процесът е по-важен от резултата. Когато резултатът движи процеса, вие се връщате на тези места, където вече сте били. Къде процесът ще ни отведе, ние не знаем, но ако се окажем там, където искаме, ще разберем това.

4. Обичайте експериментите си (както бихте обичали грозно дете). Радостта е двигателят на растежа. Чувствайте се свободни да експериментирате и разбира се, да грешите.

5. Влизайте в дълбокото. Колкото по-навътре дълбаете, толкова по-вероятно е да попаднете на нещо ценно.

6. Не се страхувайте от погрешните отговори, а ги колекционирайте. Неправилен отговор – това е правилен отговор на друг въпрос. Колекционирайте неправилни отговори, това е част от процеса. Задавайте много и разнообразни въпроси.

7. Учете. Приемете работата си като възможност да научавате нови неща всеки ден. Всички ще спечелят от това.

8. Пуснете се бавно по течението. Позволете си да се скитате безцелно. Изследвайте какво чувствате без критика.

9. Не се чудете откъде да започнете, а просто го направете.

10. Всеки може да бъде лидер. За да стигнете далече трябва да се научите понякога да следвате другите. Оставете ги да водят, ако са тръгнали във вярна посока. Дайте шанс на всеки един да бъде начело на колоната.

11. Ценете идеите си.

12. Не спирайте да се променяте. Презареждайте. Нека постоянното движение бъде част от дейността ви.

13. Забавете крачка. Не се опитвайте непрекъснато да спринтирате. Ако изостанете от обичайното темпо, ще забележите много възможности, които сте пропускали в бързането, забили поглед в пистата пред вас.

14. Не бъдете cool. В желанието си да бъдете модерен е скрит страх, който ви кара да се подчинявате на общото мнение. Освободете се от тази рамка.

15. Задавайте глупави въпроси. Не е важно какво питате, а какво ви отвръщат. Търсете отговорите с любопитството на малко дете, което тъкмо разучава света. Желанието и невинността са афродизиакът на успеха.

16. Работете в екип. Хората, събрани да вършат нещо заедно са като бомба със закъснител. Между тях избухват конфликти, има търкания, съперничество, изблици на радост, удовлетворение и огромни дози креативна енергия.

17. Оставете си празно място. (Като поле за попълване във формуляр). Нали трябва някъде да впишете идеите, които още не са ви хрумнали.

18. Останете до късно. Когато си стигнал ръба на силите си, бил си буден прекалено дълго, работил си твърде много и си се изолирал от останалия свят, започват да се случват странни неща. Понякога най-добрите в портфолиото ти.

19. Работете върху стила си. Всеки може да представлява нещо повече от това, което сме свикнали да виждаме в него.

20. Бъдете внимателни като поемате рискове.

21. Повтаряйте си. Ако ви харесва – направете го пак. Ако не ви харесва – да, направете го пак.

22. Подсигурете си собствени средства. Не забравяйте, инструментите засилват вашите възможности и с тях можете да направите уникални неща.

23. Стъпете върху раменете на тези преди вас. Ще стигнете по-високо, ако използвате като трамплин техните постижения. А и отгоре гледката е по-добра.

24. Не разчитайте само на софтуера. Проблемът с него е, че всеки го има.

25. Не разчиствайте бюрото си вечер, защото може на сутринта да откриете това, което не виждате вечерта.

26. Не участвайте в конкурси за награди. Просто не го правете. Това не е добро за теб.

27. Четете само нечетните страници. Така е правил Маршал Маклуън. Многото информация пречи на мозъка да превключва.

28. Търсете нови думи. Няма как да се изразяваме по един и същи начин векове наред. Условията се променят, мисленето сменя курса заедно с тях и води след себе си нов език.

29. Мислете с главата си. Не разчитайте на технологиите да ви свършат работата, дори да са започнали да ви говорят на малко име.

30. Организацията означава свобода. Не можеш да направиш нещо гениално, без някой да ти състави бюджета.

31. Не вземайте пари назаем. Взех този съвет от Франк Гери. Когато управляваш добре парите си, имаш контрол над това, което вършиш. Изненадващо е колко трудна се оказва тази дисциплина и колко много хора са се провалили в нея.

32. Слушайте внимателно. Когато се срещаме помежду си, орбитите ни за миг се пресичат. Ако умеем да слушаме и гласа на другия не само своя собствен, след всеки разговор никой от нас вече няма да бъде същият.

33. Посетете някакво място с образователна цел.

34. Правете грешките по-бързо. Това не е моя идея, взех я назаем.

35. Имитирайте. Имитацията е златна мина, в която всички се срамуват да влязат. Изобщо не се притеснявайте да го направите. Копието ви никога няма да е точно. И, слава Богу, може да стане по-интересно от оригинала.

36. Импровизирайте. Когато не намирате правилните думи, правете като Ела Фицджералд – измислете нещо друго, само не думи.

37. Счупете го, разтегнете го, смачкайте го.

38. Изследвайте и други начини. Извън технологиите.

39. Кафе паузи, таксита, чакални. Големите идеи често се раждат извън графика.

40. Прескачайте оградите и преминете границите. Ограниченията не са опити за контрол на творческия живот.

41. Смейте се.

42. Припомняйте си. Растежът е възможен само като продукт на паметта.

43. Дайте си свобода. За да има вдъхновение в офиса, човек трябва да чувства, че е хванал в ръце живота си. Не можем да бъдем свободни в работата си, ако не сме свободни по принцип.

* Снимката е на дизайнера Ingo Maurer  http://www.ingo-maurer.com/de/

Можете да ми споделите своите мисли и прозрения като оставите коментар по-долу или да ми изпратите съобщение на office@govoriminati.com.

Няма коментари

Напиши коментар